12 документални филма,  четирима чуждестранни гости, презентации, работилници и природозащитни

...
12 документални филма,  четирима чуждестранни гости, презентации, работилници и природозащитни
Коментари Харесай

12 филма с най-високо качество на звук и картина ни очакват на фестивала ''Дни на предизвикателствата

12 документални кино лентата,  четирима задгранични посетители, презентации, работилници и природозащитни дела са измежду акцентите на фестивала " Дни на презиикателствата ", който ще се организира сред 5 и 7 декември в кино ''Люмиер'' в София. Той се организира за 18-и път ес акцент  аутдор културата, рисковите спортове и планинския туризъм.  

Гости на фестивала ще са велоприключенецът и публицист Герхард Чернер със особено мултимедийно шоу и Давид Шамбр, създател на считаното за " библия на актуалния алпинизъм " издание - “Златни пикели - оскарите в алпинизма ”.  Две значими дела ще бъдат част от програмата - акцията за запазване на застрашени типове “Земя под ЗаКрила ” на  Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) посредством закупуване на земи в Сакар планина, както и “Хижа на годината ” с над 25000 подадени гласа и близо 70 плана в състезание за 3 финансови гранта.

Ето и настояща селекция от света на приключенското кино с най-високо качество на тон и картина.  

За катерачите

Гостуването на американската легенда Конрад Анкер е мотив да забележим филми, белязали значими моменти от неговия живот. Първият е MERU от 2015 година на известния американски режисьор Джими Чин, запечатал епичния героизъм в едноименната планина Меру на триото -  Джими Чин, Анкер и Ренан Озтюрк. Филмът е считан за класика, а това е първата му прожекция на огромен екран у нас.  Анкер - иконична персона, пишеща специфична глава в историята на актуалния алпинизъм към този момент 35 години.  В актива си Анкер има изкачвания и министър председатели в Хималаите, Каракорум, Антарктида, Йосемити.

TORN, биографичен портрет на именития планинар Алекс Лоу, пък дава друга вероятност към личността на Анкер - освен алпиниста, само че и бащата, покровителя, филантропа. 

За природозащитниците

Едно напълно ново заглавие -  Wild Life на Джими Чин и Елизабет Чай Вазархелий - ни среща с може би най-мащабния образец за отбрана на природата в света: възвръщането на саваните и дивата природа в крайния юг на Патагония в диво положение през персоналния план на Дъг и Кристин Томпкинс.

Визионерски е и планът за природосъобразен туризъм, който е в ход в Маджарово, Източни Родопи, и завръщането на дивата природа там. Той е тематиката на кино лентата " Кръговратът на живота в Родопите " (2023 г.) на награждавания френски режисьор Еманюел Рондо. 

За феновете на бързите води и пещерите

The River Runner (2022 г.) e филм, изследващ битката с заболяването през опита на експедиционния каякар Скот Линдгрен да пусне четирите именити реки, извиращи от Кайлаш.

Ценителите на пещерите ще могат да гледат красиво снимания и добре допълнен от архивни фрагменти за няколко именити френски пропасти филм On a Marche Sous La Terre на режисьора Алекс Лопес. 

Освен във филмовата стратегия спелеологията ще бъде показана и посредством презентация за огромната избавителна акции в турската пещера Морджа, и вести за напредъка в най-дълбоката българска пещера - Колкина дупка ” от клуб “Под ръба ”. 

За ски и сноуборд фанатиците

Във кино лентата Chronoception  на Гийом Бруст, подсилен от брилянтна картина и тон, ще видим одисеята на група професионални ски спортисти измежду снеговете на Тян Шан в другоземен Киргизстан.  

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР